Miten neuvoisit ystävääsi, jonka talo on vaarassa tuhoutua homevaurion vuoksi?

21.03.2023

Paraneeko toisen elämä, jos toisella menee huonosti? Meillä on kaksi vaihtoehtoa, leikata hyvinvoinnista tai investoida siihen. Suosittelen jälkimmäistä. Kirjoitus on julkaistu Keski-Uudenmaan Vaalikynä-palstalla 21.3.2023.

Olen nostanut eduskuntavaalikampanjoinnin yhteydessä esille useita minulle tärkeitä asioita. Niistä keskeisimpiä ovat sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saatavuuden ja aseman parantaminen, lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oppimisen tuen vahvistaminen, vammaisten oikeudet, lainsäädännön uudistamistarpeet, arvokkaan vanhuuden varmistamisen ja järjestöjen sekä kokemusasiantuntijuuden hyödyntämisen palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Esille nostamani asiat eivät jaa juurikaan ehdokkaiden mielipiteitä, tosin osa meistä on valmis investoimaan rahaa palveluiden ylläpitämiseen ja kehittämiseen ja osa ei. Kansan eduskuntaan valitsemat kansanedustajat tekevät päätöksenteon yhteydessä arvovalintoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että painoarvo on joko talouskurissa tai ihmisten hyvinvoinnissa. Mediassa ja oikeistopuolueiden vaalimainonnassa korostetaan Suomen velkaantumista, leikkauslistat esitetään ainoana ratkaisuna lastemme tulevaisuuden turvaamiseksi.

Kokeillaanpa pientä mielikuvaharjoitusta: Miten neuvoisit parasta ystävääsi, jonka talo on vaarassa tuhoutua homevaurion vuoksi? Ystäväsi talo tarvitsee perusteellisen ja kalliin remontin ja ystävääsi huolettaa velan ottaminen. Kannustaisitko ystävääsi siitä huolimatta korjaamaan kotinsa ja turvaamaan sekä hänen oman että perheensä terveyden? Kannustaisitko häntä huolehtimaan omaisuudestaan niin, ettei kodin arvo laske? Vai kehottaisitko ystävääsi hyväksymään tilanteen ja jatkamaan asumistaan homehtuvassa talossa niin pitkään, kuin se suinkin on mahdollista? Jos ystäväsi päätyy edelliseen, miten se vaikuttaa sinun elämääsi? Paraneeko elämäsi ja lastesi elämä, vaikka läheisesi elämä romahtaa?

Olemme tilanteessa, jossa tehdään päätös hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuudesta. Meillä on kaksi vaihtoehtoa, leikata hyvinvoinnista tai investoida siihen. Sen ei tarvitse tarkoittaa palveluiden leikkaamista, vaikka talouden tasapainottaminen on välttämätöntä. Voimme panostaa talouskasvuun, työllisyyden edistämiseen ja yhteiskunnan varoja säästäviin ennaltaehkäiseviin toimiin. Voimme jatkaa tällä hallituskaudella aloitettujen hyvinvointia vahvistavien poliittisten päätösten toimeenpanoa, joiden inhimillinen ja taloudellinen arvo ei vielä täysin ole realisoitunut.

Päätöksenteko voi olla sekä sosiaalisesti, että taloudellisesti vastuullista. Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa mm. yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon lisäämistä yhteiskunnassa. Yhdenvertaisuus ei kuitenkaan ole tasapäistämistä, vaan jokaisen ihmisen oikeuksien arvostamista ja huomioimista.

Yhdenvertaisuus on ihmisoikeus, jonka tulee toteutua myös niille ihmisille, joilla ei ole omaa taloa eikä mahdollisuutta talon saneeraukseen lainarahalla. Olen käytettävissä edustajaksesi eduskuntaan. Haluan rakentaa Suomesta aiempaa yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa, jossa on hyvä elää omassa kodissa riippumatta siitä, kuka seinät omistaa.